Reaper and phasing issues

Support & discussion regarding DAWs and MIDI sequencers.

Moderators: MattKingUSA, khz

Post Reply
User avatar
funkmuscle
Established Member
Posts: 2879
Joined: Mon Jun 02, 2008 2:30 pm
Has thanked: 151 times
Been thanked: 40 times

Reaper and phasing issues

Post by funkmuscle »

Hey, is anyone experiencing any phasing issues after rendering midi tracks in Reaper?

I've been practicing my engineering skills by using Drumgizmo with 100% bleed so I can get the hang of cleaning up the recordings my drummer would do in a much better way.

An older song that I guess was a little too hard for him to play so I decided to use the midi tracks. After spending hours fixing up the drums and getting it right, I rendered it and then when loading it into Mixbus32 to be mixed, I get the worst phasing sound kind of like are you going to go my way break down in Lenny kravitz's song. No matter how much reversing of the polarity and everything I do it doesn't change. Taking the same midi track and then rendering it in ardour, it turns out perfect.
Tried rendering the same midi in Muse4 and no issues.

Anyone else experiencing issues with Reaper when it comes to phasing?

dennisscan
Posts: 1
Joined: Tue Jun 04, 2024 6:58 am

Re: Reaper and phasing issues

Post by dennisscan »

I am having the same issue with Reaper. Did you find any solution?

asbak
Established Member
Posts: 939
Joined: Thu Sep 11, 2014 3:04 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 79 times

Re: Reaper and phasing issues

Post by asbak »

funkmuscle wrote: Fri Feb 02, 2024 5:17 pm

Anyone else experiencing issues with Reaper when it comes to phasing?

Does this happen in all versions of Reaper or is this a version specific issue

User avatar
funkmuscle
Established Member
Posts: 2879
Joined: Mon Jun 02, 2008 2:30 pm
Has thanked: 151 times
Been thanked: 40 times

Re: Reaper and phasing issues

Post by funkmuscle »

asbak wrote: Fri Jun 07, 2024 7:20 am
funkmuscle wrote: Fri Feb 02, 2024 5:17 pm

Anyone else experiencing issues with Reaper when it comes to phasing?

Does this happen in all versions of Reaper or is this a version specific issue

To be honest I can't remember exactly what was wrong because it was a while back now. I just noticed that it was happening and come to think of it I think it had to do with that one version only because I've never had an issue with Reaper but I think it's that version and the version of pipewire..

asbak
Established Member
Posts: 939
Joined: Thu Sep 11, 2014 3:04 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 79 times

Re: Reaper and phasing issues

Post by asbak »

funkmuscle wrote: Fri Jun 07, 2024 3:14 pm

To be honest I can't remember exactly what was wrong because it was a while back now. I just noticed that it was happening and come to think of it I think it had to do with that one version only because I've never had an issue with Reaper but I think it's that version and the version of pipewire..

Interesting thanks funkmuscle, I bounced a midi track to wav a while back on an older version and didn't notice anything untoward but perhaps I used a different method, there are so many variables....

(I use jackdmp)

User avatar
funkmuscle
Established Member
Posts: 2879
Joined: Mon Jun 02, 2008 2:30 pm
Has thanked: 151 times
Been thanked: 40 times

Re: Reaper and phasing issues

Post by funkmuscle »

Yes sorry I usually would reply here when an issue is solved on a thread that I've started but I completely forgot about this one.

Post Reply