Behringer UMC404HD works out the box

Talk about your MIDI interfaces, microphones, keyboards...

Moderators: khz, MattKingUSA

Post Reply
merlyn
Established Member
Posts: 752
Joined: Thu Oct 11, 2018 4:13 pm

Behringer UMC404HD works out the box

Post by merlyn »

I borrowed a UMC404HD to see if it was Linux compatible. It is and didn't require any setup.

It immediately appeared using aplay -l

Code: Select all

card 3: U192k [UMC404HD 192k], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
It has some controls in alsamixer :

Image

JACK starts without any issues. USB audio appears to have more inherent latency than a PCI card. Using jack_iodelay with a sample rate of 48kHz and a 64 sample buffer :

Code: Select all

 373.710 frames      7.786 ms total roundtrip latency
	extra loopback latency: 119 frames
	use 59 for the backend arguments -I and -O
~8ms is unnoticeable and good enough for live use, like using Guitarix. The 119 frames of 'extra loopback latency' shown above is the latency coming from the hardware. In comparison the PCI card I use has 62 frames of extra latency. Still, ~8ms is good enough.

This interface is Linux compatible, even if Behringer don't explicitly say that.

Natelok
Established Member
Posts: 12
Joined: Fri Feb 08, 2019 7:18 pm

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by Natelok »

Yeah, mine is a dream, I've had absolutely no issues whatsoever in 9 months.

I run it at 96khz and get around 5ms plus another 1ms each way for i/o, around 7ms total, but I'm hoping a big computer upgrade coming soon will let me run it at full whack 192, which I can only get stable with 15ms, which is too much for my ear to cope with.
Nate Stokes

Music Nerd, Guitarist, Fixer of Things

lapsio
Established Member
Posts: 39
Joined: Thu Sep 01, 2016 7:34 am

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by lapsio »

I use UMC 1820 and dozen of UMC 204HD. No issues whatsoever. No cracking and no problems with implicit feedback. Everything works ootb.

Also ADAT in 1820 just works.

uns4ph3
Established Member
Posts: 51
Joined: Mon Apr 27, 2020 12:53 am

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by uns4ph3 »

I've used the UMC204HD for 2 years now and love mine. I'm looking at upgrading sometime next year to the 1820 since this one has been so reliable and I get pretty good performance with it.

nur1typ
Established Member
Posts: 5
Joined: Sat Oct 31, 2020 11:04 pm

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by nur1typ »

Hi, I'm using Ubuntu Studio 20.04.1 LTS and read that the UMC404HD should be recognized out of the box. Unfortunately this is not the case with my setup. Regardless in what order I physically connect / start my devices, aplay -l always shows the following:
Karte 0: PCH [HDA Intel PCH], Gerät 0: CX20590 Analog [CX20590 Analog]

Sub-Geräte: 1/1

Sub Gerät #0: subdevice #0

Karte 0: PCH [HDA Intel PCH], Gerät 3: HDMI 0 [HDMI 0]

Sub-Geräte: 1/1

Sub Gerät #0: subdevice #0
therefore the UMC404HD does not appear in in the Qjackctl advanced settings under input devices.

I have no idea how to proceed. Asking for help.

merlyn
Established Member
Posts: 752
Joined: Thu Oct 11, 2018 4:13 pm

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by merlyn »

martyp wrote:I have no idea how to proceed. Asking for help.
What does this show?

Code: Select all

$ lsusb
The first thing to try is plugging the 404 into a different USB socket.

nur1typ
Established Member
Posts: 5
Joined: Sat Oct 31, 2020 11:04 pm

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by nur1typ »

merlyn wrote:
Sun Nov 01, 2020 3:33 pm
What does this show?

Code: Select all

$ lsusb
The first thing to try is plugging the 404 into a different USB socket.
regardless in which of my 3 USB sockets I plug the UMC404HD in, I get the following:

Code: Select all

Bus 002 Device 003: ID 8087:07da Intel Corp. 
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 004: ID 1bcf:2896 Sunplus Innovation Technology Inc. 
Bus 001 Device 003: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. RTS5129 Card Reader Controller
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

User avatar
Babarosa
Established Member
Posts: 24
Joined: Sun Feb 23, 2014 10:16 pm

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by Babarosa »

The UMC404HD (usually) needs a power supply, you do use it?
UMC204HD for example is a dedicated USB only powered interface.

Did you test it on Windows to be sure it is not damaged?

nur1typ
Established Member
Posts: 5
Joined: Sat Oct 31, 2020 11:04 pm

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by nur1typ »

I use a MyVolts power supply (5.0 V and 2.5 A, the UMC requires 5.0 V and 1 A => works!)

Tried a different USB cable. No change.

I tried connecting it to a laptop running Windows. devmgmt does not show it either.
Last edited by nur1typ on Tue Nov 03, 2020 1:41 am, edited 1 time in total.

merlyn
Established Member
Posts: 752
Joined: Thu Oct 11, 2018 4:13 pm

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by merlyn »

There's a power light on the front. Is that coming on?

The 404 can run using bus power. The power supply is for when a USB bus can't provide enough current or you want to use the 404 as a standalone preamp.

Does it work with bus power -- i.e. without the power supply?

nur1typ
Established Member
Posts: 5
Joined: Sat Oct 31, 2020 11:04 pm

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by nur1typ »

Just tried it out. It works with bus power! It's just not being recognized.
Strange...

merlyn
Established Member
Posts: 752
Joined: Thu Oct 11, 2018 4:13 pm

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by merlyn »

nur1typ wrote:
Sun Nov 01, 2020 9:09 pm

regardless in which of my 3 USB sockets I plug the UMC404HD in, I get the following:

Code: Select all

Bus 002 Device 003: ID 8087:07da Intel Corp. 
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 004: ID 1bcf:2896 Sunplus Innovation Technology Inc. 
Bus 001 Device 003: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. RTS5129 Card Reader Controller
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
There doesn't appear to be anything on these USB buses. Do any USB devices work? Like a mouse, a webcam, a phone, or a USB pendrive?

nur1typ
Established Member
Posts: 5
Joined: Sat Oct 31, 2020 11:04 pm

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by nur1typ »

I'm using a laptop so there's usually nothing connected to the USB busses.
If I plug in my mobile phone or any other device, it appears in the chart.
If I plug in the UMC404HD without power supply, it receives power from the laptop, but does not appear in the chart.

merlyn
Established Member
Posts: 752
Joined: Thu Oct 11, 2018 4:13 pm

Re: Behringer UMC404HD works out the box

Post by merlyn »

Sad to say but it does seem there's something wrong with the unit you've got.

Post Reply