ALSA-JACK bridge produces bad clicks when stopping playback

Unofficial support for the KXStudio Linux distribution and applications.
More info at http://kxstudio.linuxaudio.org/

Moderators: khz, MattKingUSA

User avatar
unfa
Established Member
Posts: 113
Joined: Tue May 17, 2011 10:43 am
Location: Warsaw, Poland
Contact:

ALSA-JACK bridge produces bad clicks when stopping playback

Postby unfa » Wed Aug 05, 2015 8:05 pm

This happens randomly with about 20% chance. I can hear that when someone writes to me on Facebook and the page is not currently viewed. A sound notification is played and sometimes it's followed by a nasty click.

I captured it with jack_capture and I'm attaching an excerpt from that in 32-bit float. It exceeds 0 dB at certain places, but in a weird way - like it's been clipped at 0dB once, then resampled in 32-bit float where the inter-sample peaks / clipping ripples (the Gibbs phenomenon) appeared but the signal wasn't clipped again.

This didn't happen a few months ago, and I first noticed it on Soundcloud between tracks. However it seemed to happen just after certain tracks I uploaded (in FLAC) and every single time (or almost). It made me investigate my uploads in case I erronously left some high energy sample at the end of the track - I didn't find one.

Does anyone experience this too?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
sysrqer
Established Member
Posts: 1831
Joined: Thu Nov 14, 2013 11:47 pm
Contact:

Re: ALSA-JACK bridge produces bad clicks when stopping playb

Postby sysrqer » Thu Aug 06, 2015 12:53 am

I also get this. I was asking on the irc about it the other day in fact but didn't get much of an answer. I have no idea what causes them though, really hoping someone here can shed some light on it.

skavar
Established Member
Posts: 97
Joined: Sat Sep 15, 2012 9:21 am

Re: ALSA-JACK bridge produces bad clicks when stopping playb

Postby skavar » Fri Aug 07, 2015 12:13 pm

which bridge are you using?
I had some weird sound loops and whatnot using alsa jack plugin, but alsa loop jack is all good.

User avatar
sysrqer
Established Member
Posts: 1831
Joined: Thu Nov 14, 2013 11:47 pm
Contact:

Re: ALSA-JACK bridge produces bad clicks when stopping playb

Postby sysrqer » Fri Aug 07, 2015 4:03 pm

Previously I have been using the alsa loop jack. I have just tried the alsa jack plugin and it seems a bit better than loop but I am still getting clicks, although less than before.
I would really like know what is causing them though, they don't register as xruns so I imagine it must be something on alsa's side rather than in jack.

User avatar
Shupacabras
Established Member
Posts: 62
Joined: Fri Jun 08, 2012 11:12 pm

Re: ALSA-JACK bridge produces bad clicks when stopping playb

Postby Shupacabras » Fri Aug 07, 2015 10:12 pm

Hi

Resolution rate change?

I have problems with SB Live

solution was to work at 48,000 Hz


Return to “KXStudio Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests