jack autostart fail after last cadence update [solved]

Unofficial support for the KXStudio Linux distribution and applications.
More info at http://kxstudio.linuxaudio.org/

Moderators: khz, MattKingUSA

User avatar
sm_mue_mi
Established Member
Posts: 15
Joined: Sun Aug 18, 2013 6:31 pm
Contact:

jack autostart fail after last cadence update [solved]

Postby sm_mue_mi » Tue Jul 15, 2014 8:39 pm

Hi,

after the last update jack does not autostart anymore. This happens on ubuntu 14.04 with unity.
Cadence versions is 1:0.8.1+git20140713.1

I can run
cadence-session-start -s

or
cadence-session-start --system-start

successfully after log in.

Regards
Last edited by sm_mue_mi on Thu Jul 17, 2014 10:17 pm, edited 1 time in total.

Joermungand
Established Member
Posts: 276
Joined: Wed Oct 24, 2012 5:19 pm

Re: jack autostart fail after last cadence update

Postby Joermungand » Wed Jul 16, 2014 3:36 am

Strangely enough, the same thing happens here, on Arch + XFCE (LXDM login manager). Latest build of Cadence – from git, 4 days ago.

Joermungand
Established Member
Posts: 276
Joined: Wed Oct 24, 2012 5:19 pm

Re: jack autostart fail after last cadence update

Postby Joermungand » Wed Jul 16, 2014 5:03 am

True, Arch was fine, but I cannot be 100% sure it’s because of Cadence. I haven’t got a chance to look into what happens closely, but, as far as I can remember, it started to happen before I recompiled Cadence – which would locate the fault elsewhere.

bazsound
Established Member
Posts: 480
Joined: Sat Aug 03, 2013 11:46 am

Re: jack autostart fail after last cadence update

Postby bazsound » Wed Jul 16, 2014 7:17 am

I just booted my machine and the alsa bridge was not started, this may be a coincidence though (i run 12.04)

i2productions
Established Member
Posts: 544
Joined: Sun May 22, 2011 6:14 pm
Location: New Hampshire, US

Re: jack autostart fail after last cadence update

Postby i2productions » Wed Jul 16, 2014 1:50 pm

As others are reporting other desktops are also showing the same behavior. Mint 13(12.04) Cinnamon for me also has not autostarted JACK in weeks.

bazsound
Established Member
Posts: 480
Joined: Sat Aug 03, 2013 11:46 am

Re: jack autostart fail after last cadence update

Postby bazsound » Wed Jul 16, 2014 2:27 pm

i2productions wrote:As others are reporting other desktops are also showing the same behavior. Mint 13(12.04) Cinnamon for me also has not autostarted JACK in weeks.


im running lxde on 12.04 as i dont like kde.

this isnt the first time, its happened a few times but it seems random. Most of the time though the alsa bridge is running. Now and then it wont be

Joermungand
Established Member
Posts: 276
Joined: Wed Oct 24, 2012 5:19 pm

Re: jack autostart fail after last cadence update

Postby Joermungand » Wed Jul 16, 2014 3:18 pm

As I feared, this didn’t solve the issue on my Arch install. I will most probably have to look elsewhere in order to investigate the problem.

User avatar
sm_mue_mi
Established Member
Posts: 15
Joined: Sun Aug 18, 2013 6:31 pm
Contact:

Re: jack autostart fail after last cadence update

Postby sm_mue_mi » Wed Jul 16, 2014 3:44 pm

I can confirm that jack and alsa->loop->jack bridge auto-start again successfully after update to the reverted version. The only thing that does not work (and this since ubuntu update to 13.04 or 13.10 I think) is that cadence shows the correct jack status. This is already reported here viewtopic.php?f=47&t=12387#p51727

Anyway, thanks for fixing. The status thing would be nice but is not the most important.

Ubuntu 14.04 amd-64
Unity

Best
Steffen

User avatar
sm_mue_mi
Established Member
Posts: 15
Joined: Sun Aug 18, 2013 6:31 pm
Contact:

Re: jack autostart fail after last cadence update

Postby sm_mue_mi » Thu Jul 17, 2014 10:14 pm

Yeah, really nice!

after last update cadence 1:0.8.1+git20140717 with xdg autostart all is fine. At least on ubuntu 14.04 amd-64 with Unity. Autostart works AND cadence shows the right jack status.

Many thanks.

User avatar
sm_mue_mi
Established Member
Posts: 15
Joined: Sun Aug 18, 2013 6:31 pm
Contact:

Re: jack autostart fail after last cadence update [solved]

Postby sm_mue_mi » Fri Jul 18, 2014 2:38 pm

Just one more suggestion:

Can you add NoDisplay=true to /etc/xdg/autostart/cadence-session-start.desktop?
Without this my users can remove the autostart entry completely with gnome-session-properties (which copies cadence-session-start.desktop to ~/.config/autostart and adds Hidden=true) so jack will never autostart anymore even if the users choose this in cadence. I think this will happen with the kde autostart config tool too.

User avatar
sm_mue_mi
Established Member
Posts: 15
Joined: Sun Aug 18, 2013 6:31 pm
Contact:

Re: jack autostart fail after last cadence update [solved]

Postby sm_mue_mi » Fri Jul 18, 2014 5:59 pm

Yes. In fact I have change it on my machine and jack autostart and cadence jack status is fine. The only difference is that I see the autostart entry not in gnome-session-properties (aka "Startup applications").

This is my actual working /etc/xdg/autostart/cadence-session-start.desktop:

Code: Select all

rf@SMThinkPad:~$ cat /etc/xdg/autostart/cadence-session-start.desktop
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Version=1.0
Type=Application
Name=Cadence session startup
Comment=Cadence session startup
Exec=cadence-session-start --system-start
Icon=cadence
Terminal=false
GenericName=
NoDisplay=true
rf@SMThinkPad:~$


In Ubuntu (standard with unity) the NoDisplay key is set for all xdg autostart entries that users should not see or change. I believe (but can not confirm) that KDE behaves in the same way since this is freedesktop stuff.

User avatar
sm_mue_mi
Established Member
Posts: 15
Joined: Sun Aug 18, 2013 6:31 pm
Contact:

Re: jack autostart fail after last cadence update [solved]

Postby sm_mue_mi » Fri Jul 18, 2014 8:06 pm

Nice. Thanks again.

habbe
Established Member
Posts: 33
Joined: Sun Dec 09, 2012 9:11 pm

Re: jack autostart fail after last cadence update [solved]

Postby habbe » Sat Jul 19, 2014 12:18 pm

Cadence autostart does not work for me, I have Carla 1:0.8.1+git20140717, Ubuntu 14.04 (unity) and saffireLE fw-soundcard. I have to power cycle my soundcard after which "Force Restart" will start jackd. I'm bus-powering the saffireLE.

User avatar
sm_mue_mi
Established Member
Posts: 15
Joined: Sun Aug 18, 2013 6:31 pm
Contact:

Re: jack autostart fail after last cadence update [solved]

Postby sm_mue_mi » Sat Jul 19, 2014 1:21 pm

Last cadence version is 1:0.8.1+git20140718, can you update?
Can you also check if there are other jack related autostart entries?

Someone here 'solved' th issue by creating an autostart entry in his HOMEDIR/.config/autostart but this is not the necessary.

habbe
Established Member
Posts: 33
Joined: Sun Dec 09, 2012 9:11 pm

Re: jack autostart fail after last cadence update [solved]

Postby habbe » Sat Jul 19, 2014 3:54 pm

sm_mue_mi wrote:Last cadence version is 1:0.8.1+git20140718, can you update?
Can you also check if there are other jack related autostart entries?

Someone here 'solved' th issue by creating an autostart entry in his HOMEDIR/.config/autostart but this is not the necessary.

Updated, no other jack-related autostarts, does not work. Using the integrated soundcard via alsa backend it does work, however. So the problem is autostarting with ffado-backend.


Return to “KXStudio Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest