BIG PROBLEM - please help!

Unofficial support for the KXStudio Linux distribution and applications.
More info at http://kxstudio.linuxaudio.org/

Moderators: khz, MattKingUSA

rastagallo
Established Member
Posts: 42
Joined: Tue Oct 30, 2012 11:42 am

BIG PROBLEM - please help!

Postby rastagallo » Fri Nov 23, 2012 8:58 pm

Hey, this is my first post!

I have tried for weeks, but I can't understand why, when I try to save\load a project in Ladish, the Jack server crashes, failing to reload the audio card.
I discovered that was a problem with the Jack start\stop function.

After boot, jack works, and everything goes ok.
If I stop jack and restart it, it fails, but if I force the restart it goes successfully.

The problem is in Ladish, cause it sends to jack the start\stop cycle to load project...

I've got an M-AUDIO Delta 1010, (I heard it's well-supported).

Jack Log sends me this output when I stop:

Fri Nov 23 21:56:26 2012: Stopping jack server...
Fri Nov 23 21:56:26 2012: Client 'system' with PID 0 is out
Fri Nov 23 21:56:26 2012: Client 'a2j' with PID 5551 is out
Fri Nov 23 21:56:26 2012: ERROR: control open "hw:M1010,0" (No such file or directory)
Fri Nov 23 21:56:26 2012: ERROR: control open "hw:M1010,0" (No such file or directory)

and when I start it gives me this:

Fri Nov 23 21:57:14 2012: Starting jack server...
Fri Nov 23 21:57:14 2012: JACK server starting in realtime mode with priority 10
Fri Nov 23 21:57:14 2012: ERROR: control open "hw:M1010,0" (No such file or directory)
Fri Nov 23 21:57:14 2012: ERROR: control open "hw:M1010,0" (No such file or directory)
Fri Nov 23 21:57:14 2012: ERROR: Failed to acquire device name : Audio-1 error : Cannot allocate memory
Fri Nov 23 21:57:14 2012: ERROR: Audio device hw:M1010,0 cannot be acquired...
Fri Nov 23 21:57:14 2012: ERROR: Cannot initialize driver
Fri Nov 23 21:57:14 2012: ERROR: JackServer::Open() failed with -1
Fri Nov 23 21:57:14 2012: ERROR: Failed to open server


I hope someone could save me!

rastagallo
Established Member
Posts: 42
Joined: Tue Oct 30, 2012 11:42 am

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby rastagallo » Fri Nov 23, 2012 9:36 pm

I tried updating to Jack 1.9.9 but it gives me the same problem...

SR
Established Member
Posts: 218
Joined: Wed May 07, 2008 6:01 pm
Location: Houston, Tx

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby SR » Fri Nov 23, 2012 9:56 pm

I've had weird problems stopping studios when I run a2j. Not sure if it will make a difference in your case but try stopping a2j before stopping your studio (or set up a test studio without it).

Pablo
Established Member
Posts: 1269
Joined: Thu Apr 17, 2008 9:57 pm

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby Pablo » Fri Nov 23, 2012 10:00 pm

What is the output of

ulimit -r -l && free

?

Did you try this?

https://wiki.archlinux.org/index.php/JA ... rrors_:.22

EDIT: Maybe some ladish process is eating memory and you have to kill that. I am not sure.

Alwaysanewb
Established Member
Posts: 232
Joined: Sat Oct 13, 2012 9:04 pm

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby Alwaysanewb » Sat Nov 24, 2012 3:41 pm

Here is a work around for now shut down all programs besides cadence. Restart cadence. Then open up your daw. Then open what ever jack gui your using claudia ect... If you have Your jack gui open while you restart jack wish claudia ect open the ladish dameon crashes.

rastagallo
Established Member
Posts: 42
Joined: Tue Oct 30, 2012 11:42 am

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby rastagallo » Sat Nov 24, 2012 4:06 pm

The output of is

Code: Select all

real-time priority              (-r) 95
max locked memory       (kbytes, -l) unlimited
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       3791136    1186920    2604216          0      63548     543992
-/+ buffers/cache:     579380    3211756
Swap:      5858300          0    5858300



Now I'm deleting the folders as mentioned on the jack wiki...

rastagallo
Established Member
Posts: 42
Joined: Tue Oct 30, 2012 11:42 am

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby rastagallo » Sat Nov 24, 2012 4:14 pm

@falkTX
I've already updated... i'm using jack 1.9.9.5

rastagallo
Established Member
Posts: 42
Joined: Tue Oct 30, 2012 11:42 am

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby rastagallo » Sat Nov 24, 2012 4:51 pm

nope, it doesn't work.
I noticed also that Jack gives me the same kind of problem when I force to restart, but i don't know for what reason it runs.

But I have one question.
Is it there a way to save just a default template, so I can start working on projects?
Maybe if I keep the same connections between the project, it can work...

rastagallo
Established Member
Posts: 42
Joined: Tue Oct 30, 2012 11:42 am

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby rastagallo » Sat Nov 24, 2012 6:25 pm

Jack 1.9.9.5 log sends me this output

When I force the restart

Code: Select all

Sat Nov 24 19:22:22 2012: Stopping jack server...
Sat Nov 24 19:22:22 2012: Client 'system' with PID 0 is out
Sat Nov 24 19:22:22 2012: Client 'a2j' with PID 2877 is out
Sat Nov 24 19:22:22 2012: ERROR: control open "hw:M1010,0" (No such file or directory)
Sat Nov 24 19:22:22 2012: ERROR: control open "hw:M1010,0" (No such file or directory)
Sat Nov 24 19:22:26 2012: Saving settings to "/home/studio/.config/jack/conf.xml" ...
Sat Nov 24 19:22:37 2012: ------------------
Sat Nov 24 19:22:37 2012: Controller activated. Version 1.9.9.5 (unknown) built on Wed Nov 14 18:25:17 2012
Sat Nov 24 19:22:37 2012: Loading settings from "/home/studio/.config/jack/conf.xml" using expat_2.1.0 ...
Sat Nov 24 19:22:37 2012: setting parameter 'engine':'driver':'(null)' to value "alsa"
Sat Nov 24 19:22:37 2012: setting parameter 'engine':'realtime-priority':'(null)' to value "10"
Sat Nov 24 19:22:37 2012: setting parameter 'drivers':'alsa':'capture' to value "hw:M1010,0"
Sat Nov 24 19:22:37 2012: setting parameter 'drivers':'alsa':'playback' to value "hw:M1010,0"
Sat Nov 24 19:22:37 2012: setting parameter 'drivers':'alsa':'rate' to value "44100"
Sat Nov 24 19:22:37 2012: setting parameter 'drivers':'alsa':'period' to value "64"
Sat Nov 24 19:22:37 2012: setting parameter 'drivers':'alsa':'inchannels' to value "0"
Sat Nov 24 19:22:37 2012: setting parameter 'drivers':'alsa':'outchannels' to value "0"
Sat Nov 24 19:22:37 2012: Listening for D-Bus messages
Sat Nov 24 19:22:37 2012: Starting jack server...
Sat Nov 24 19:22:37 2012: JACK server starting in realtime mode with priority 10
Sat Nov 24 19:22:37 2012: ERROR: control open "hw:M1010,0" (No such file or directory)
Sat Nov 24 19:22:37 2012: ERROR: control open "hw:M1010,0" (No such file or directory)
Sat Nov 24 19:22:37 2012: Acquired audio card Audio-1
Sat Nov 24 19:22:37 2012: creating alsa driver ... hw:M1010,0|hw:M1010,0|64|2|44100|0|0|nomon|swmeter|-|32bit
Sat Nov 24 19:22:37 2012: ERROR: control open "hw:M1010,0" (No such file or directory)
Sat Nov 24 19:22:37 2012: Using ALSA driver  running on card 0 -
Sat Nov 24 19:22:37 2012: configuring for 44100Hz, period = 64 frames (1.5 ms), buffer = 2 periods
Sat Nov 24 19:22:37 2012: ALSA: final selected sample format for capture: 32bit integer little-endian
Sat Nov 24 19:22:37 2012: ALSA: use 2 periods for capture
Sat Nov 24 19:22:37 2012: ALSA: final selected sample format for playback: 32bit integer little-endian
Sat Nov 24 19:22:37 2012: ALSA: use 2 periods for playback
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_1'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: New client 'system' with PID 0
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_2'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_3'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_4'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_5'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_6'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_7'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_8'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_9'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_10'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_11'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:capture_12'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:playback_1'
Sat Nov 24 19:22:37 2012: graph reorder: new port 'system:playback_2'
Sat Nov 24 19:22:38 2012: graph reorder: new port 'system:playback_3'
Sat Nov 24 19:22:38 2012: graph reorder: new port 'system:playback_4'
Sat Nov 24 19:22:38 2012: graph reorder: new port 'system:playback_5'
Sat Nov 24 19:22:38 2012: graph reorder: new port 'system:playback_6'
Sat Nov 24 19:22:38 2012: graph reorder: new port 'system:playback_7'
Sat Nov 24 19:22:38 2012: graph reorder: new port 'system:playback_8'
Sat Nov 24 19:22:38 2012: graph reorder: new port 'system:playback_9'
Sat Nov 24 19:22:38 2012: graph reorder: new port 'system:playback_10'
Sat Nov 24 19:22:38 2012: New client 'a2j' with PID 3261
Sat Nov 24 19:22:38 2012: port 'a2j:Midi Through [14] (capture): Midi Through Port-0' created
Sat Nov 24 19:22:38 2012: port 'a2j:Midi Through [14] (playback): Midi Through Port-0' created
Sat Nov 24 19:22:38 2012: port 'a2j:M Audio Delta 1010 [16] (capture): M Audio Delta 1010 MIDI' created
Sat Nov 24 19:22:38 2012: port 'a2j:M Audio Delta 1010 [16] (playback): M Audio Delta 1010 MIDI' created
Sat Nov 24 19:22:38 2012: port 'a2j:USB Trigger Finger [24] (capture): USB Trigger Finger MIDI 1' created
Sat Nov 24 19:22:38 2012: port 'a2j:USB Trigger Finger [24] (playback): USB Trigger Finger MIDI 1' created



when I stop

Code: Select all

Sat Nov 24 19:24:46 2012: Stopping jack server...
Sat Nov 24 19:24:46 2012: Client 'system' with PID 0 is out
Sat Nov 24 19:24:46 2012: Client 'a2j' with PID 3261 is out
Sat Nov 24 19:24:46 2012: ERROR: control open "hw:M1010,0" (No such file or directory)
Sat Nov 24 19:24:46 2012: ERROR: control open "hw:M1010,0" (No such file or directory)


and when I start, it gives me the "failed to start jack" error...

rastagallo
Established Member
Posts: 42
Joined: Tue Oct 30, 2012 11:42 am

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby rastagallo » Sat Nov 24, 2012 8:06 pm

This is the output:

Code: Select all

Voluto=U (non noto)/I (installato)/R (rimosso)/P (rimosso totale)/H (in attesa)
| Stato=Non/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(nessuno)/R (reinstallazione richiesta) (Stato,Err: maiuscolo=grave)
||/ Nome                                      Versione                  Architettura              Descrizione
+++-=========================================-=========================-=========================-========================================================================================
ii  jackd                                     6:1.9.9~test3-1+kxstudio1 amd64                     JACK Audio Connection Kit v2 (server and example clients)
ii  libjack0:amd64                            6:1.9.9~test3-1+kxstudio1 amd64                     JACK Audio Connection Kit v2 (libraries)
ii  libjack0:i386                             6:1.9.9~test3-1+kxstudio1 i386                      JACK Audio Connection Kit v2 (libraries)

rastagallo
Established Member
Posts: 42
Joined: Tue Oct 30, 2012 11:42 am

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby rastagallo » Sun Nov 25, 2012 12:41 pm

that's sound strange, cause I upgrade the system twice a day, every day..
Later I'm gonna try...

EDIT: it doesn't work. Now I'm wiping everyting and start from scratch with ubuntu 12.04+KXlinux, let's see what it happends...

rastagallo
Established Member
Posts: 42
Joined: Tue Oct 30, 2012 11:42 am

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby rastagallo » Sun Nov 25, 2012 9:29 pm

have installed a fresh install of the OS, jack had the same problem.
I updated at 1.9.9 and it worked!
Thanks guys! you saved me! (and my projects XD)

I have only one question: I just noticed that claudia just save the audio links, but it doesn't handle the midi signals anymore (midi in the patchbay simply disappear).
How can I save the midi connection (or just make them appear?)

rastagallo
Established Member
Posts: 42
Joined: Tue Oct 30, 2012 11:42 am

Re: BIG PROBLEM - please help!

Postby rastagallo » Sun Nov 25, 2012 9:56 pm

falkTX wrote:Run 'a2j -e' externally (not as an app in Claudia).
Later I'll add a related option in the Claudia menus


it gives me this error:

DBus exception: org.gna.home.a2jmidid.error.generic: a2j_start() failed.


Return to “KXStudio Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: Route88 and 5 guests