[FIXED] jack not start firewire/focusrite saffire pro 40

Unofficial support for the KXStudio Linux distribution and applications.
More info at http://kxstudio.linuxaudio.org/

Moderators: khz, MattKingUSA

Post Reply
User avatar
Xzu Rukneg
Established Member
Posts: 146
Joined: Wed Oct 03, 2012 12:00 pm
Location: France
Contact:

[FIXED] jack not start firewire/focusrite saffire pro 40

Post by Xzu Rukneg »

Hi all.

Looking for a recent distro with ffado and ladish support, I'm trying KXstudio.

I've did a fresh install with net-install cd this night (not from ubuntu studio).
I've did this http://kxstudio.sourceforge.net/Documen ... tu:Install
NOTE:on this page, there is two broken links, at the end, step4.
Step 4 - Install the KXStudio Desktop

For this "final" step, you can follow the Upgrade From Ubuntu tutorial, since the steps are the same.
Just skip to the Step 2 - direct link
So I've did that for step4:http://kxstudio.sourceforge.net/Documen ... tu:Upgrade
I've installed low-latency and rt kernels (I need no latency as possible).

After reboot, I first try low-latency kernel.
All work great, some details:
-during step 4, the screen(s) switch off (still the 'log install text' scrolling). I've got dual screen (dvi&vga), and radeon hd 5450 graphic card.
I needed to put some thing with the keyboard to switch on the screens (for valid license for example). That can be surprising.
-After login the "non-free driver installer" told me that I can install proprio drivers for graphic card.
I've don't do that because arandr was working fine, and I prefer to not use proprio drivers.
-Cadence told me that I was not in audio group (so I add manually).

Now my problem:
Cadence seem to work with alsa.
But when I try firewire, it don't start.
Jack log here http://pastebin.com/JxFJmxbM
I've switched "autostart at login of" and reboot to try different value but nothing better.

I've try to use

Code: Select all

ffado-test ListeDevices
but, after checking in synaptic, the tools are not installed.
I also notice the FFADO-mixer is not.
It can be needed for the focusrite saffire pro 40 device.

Anyway thanks for your work, falkTX. :wink:
Last edited by Xzu Rukneg on Fri Oct 26, 2012 10:44 am, edited 1 time in total.
skavar
Established Member
Posts: 97
Joined: Sat Sep 15, 2012 9:21 am

Re: jack not start firewire/focusrite saffire pro 40

Post by skavar »

Hi,
I have a saffire pro 40 which works very well in KXStudio.
I have these packages installed:
jackd, jackd-firewire, libjack-jackd2-0, ffado-tools, ffado-mixer-qt4, ffado-dbus-server, libffado2.

Jack settings:
Driver FireWire
Device/Interface hw:0
sample rate 48000
Buffer size 128
Periods 3

If you want to use the FFADO Mixer, start it before you start jack.

Hope this helps.
User avatar
Xzu Rukneg
Established Member
Posts: 146
Joined: Wed Oct 03, 2012 12:00 pm
Location: France
Contact:

Re: jack not start firewire/focusrite saffire pro 40

Post by Xzu Rukneg »

Thanks to you two.

@ skavar: good news!
I'll try, thanks for the details.
If you want to use the FFADO Mixer, start it before you start jack.
Don't you mean start Jack before the mixer?
That's what I heard on ffado list.
skavar
Established Member
Posts: 97
Joined: Sat Sep 15, 2012 9:21 am

Re: jack not start firewire/focusrite saffire pro 40

Post by skavar »

Well no I did mean what I wrote, but I have just tried starting jack first and then the mixer , and it opens just fine :D
I cant remember exactly why I had to open things in the opposite order... either the mixer wouldn't open or jack stopped working (some dbus problem I think).
But it is good news that I can now have jack startup on log in.

Edit:
Sorry I should have checked more thoroughly. Whilst FFADO- mixer does load if jack is running, jack then hard locks and catia cannot load its patchbay, and there is no sound reproduction or recording. However, if FFADO-mixer is loaded before jack is started via cadence, then all work as expected. :?
User avatar
Xzu Rukneg
Established Member
Posts: 146
Joined: Wed Oct 03, 2012 12:00 pm
Location: France
Contact:

Re: jack not start firewire/focusrite saffire pro 40

Post by Xzu Rukneg »

That works, thanks.

jackd, jackd-firewire, libjack-jackd2-0 and libffado2 are already installed by default.

I've add "ffado-tools" and "ffado-mixer-qt4", this last one install also "ffado-dbus-server" and other needed dependencies.
(falkTX, is this possible to install this package by default??)

All the ffado tools seem to work well (tested: ffado-test Listdevices / ffado-test BusReset / ffado-dbus server)

Then I've add my user to audio and video.

Code: Select all

sudo addgroup 'who I am' audio

Code: Select all

sudo addgroup 'who I am' video
Note: I needed to reboot to have jack enable to start, re-log was not sufficient.

@falkTX: I still have "notification problem" after login, something about ffado-dbusserver. I send mail report if that help.

My jack settings:

Device/Interface hw:0
sample rate 41000
Buffer size 128
Periods 3
duplex: yes
User avatar
autostatic
Established Member
Posts: 1823
Joined: Wed Dec 09, 2009 5:26 pm
Location: Beverwijk, The Netherlands
Has thanked: 1 time
Been thanked: 53 times
Contact:

Re: jack not start firewire/focusrite saffire pro 40

Post by autostatic »

Xzu Rukneg wrote:Note: I needed to reboot to have jack enable to start, re-log was not sufficient.
Reloading the firewire_ohci module should do the trick too:

Code: Select all

sudo modprobe -r firewire_ohci
sudo modprobe firewire_ohci
Resetting the bus could help also:

Code: Select all

ffado-test BusReset
User avatar
Xzu Rukneg
Established Member
Posts: 146
Joined: Wed Oct 03, 2012 12:00 pm
Location: France
Contact:

Re: [FIXED] jack not start firewire/focusrite saffire pro 40

Post by Xzu Rukneg »

"ffado-test BusReset" needs root privilege to run :wink:

Code: Select all

sudo ffado-test BusReset
Post Reply