Configuration 'quickscan'

Optimize your system for ultimate performance.

Moderators: MattKingUSA, khz

User avatar
autostatic
Established Member
Posts: 1728
Joined: Wed Dec 09, 2009 5:26 pm
Location: Beverwijk, The Netherlands
Contact:

Re: Configuration 'quickscan'

Postby autostatic » Thu Feb 25, 2010 6:49 pm

  • Press Alt+F2 and enter gedit .pulse/client.conf
  • gedit now opens, enter the line autospawn = no
  • Save the file and close gedit
  • Create a new Startup Application (System - Preferences - Startup Applications - Add)
  • The Add Startup Program window opens, you could enter Kill PulseAudio as the Name and the Command field should read pulseaudio -k
  • Click Add again
  • Log out and log in again, PulseAudio now gets killed and doesn't respawn
  • Enjoy a PulseAudio free audio production environment

I've set up my audio production account like this. My normal day to day account has PulseAudio enabled.

User avatar
studio32
Established Member
Posts: 2370
Joined: Mon Apr 07, 2008 5:09 pm

Re: Configuration 'quickscan'

Postby studio32 » Sun Feb 28, 2010 6:27 pm

@autostatic, is it necessary to run the script at login, or is it possible to run it any time?

User avatar
autostatic
Established Member
Posts: 1728
Joined: Wed Dec 09, 2009 5:26 pm
Location: Beverwijk, The Netherlands
Contact:

Re: Configuration 'quickscan'

Postby autostatic » Mon Mar 01, 2010 10:34 am

You can run it any time, not necessarily at login.

User avatar
angelsguitar
Established Member
Posts: 145
Joined: Sat May 31, 2008 10:30 am
Location: Florida
Contact:

Re: Configuration 'quickscan'

Postby angelsguitar » Sun May 09, 2010 9:30 am

AutoStatic wrote:
  • Press Alt+F2 and enter gedit .pulse/client.conf
  • gedit now opens, enter the line autospawn = no
  • Save the file and close gedit
  • Create a new Startup Application (System - Preferences - Startup Applications - Add)
  • The Add Startup Program window opens, you could enter Kill PulseAudio as the Name and the Command field should read pulseaudio -k
  • Click Add again
  • Log out and log in again, PulseAudio now gets killed and doesn't respawn
  • Enjoy a PulseAudio free audio production environment

I've set up my audio production account like this. My normal day to day account has PulseAudio enabled.


Thanks for the tip! I've been looking for a way to disable PulseAudio on Ubuntu, and this does the job.
Ángel A. Candelaria Colón
Guitar Professor
https://angelsguitar.com

User avatar
raboof
Established Member
Posts: 1559
Joined: Tue Apr 08, 2008 11:58 am
Location: Deventer, NL
Contact:

Re: Configuration 'quickscan'

Postby raboof » Sun May 09, 2010 1:20 pm

Instead of disabling pulseaudio entirely you could also wrap calls that conflict with pulseaudio in 'pasuspender'

User avatar
Capoeira
Established Member
Posts: 1178
Joined: Tue May 12, 2009 1:01 pm
Location: Brazil

Re: Configuration 'quickscan'

Postby Capoeira » Sat May 29, 2010 10:21 pm

on my new Arch-Linux with Kernel26-RT-ice I get

Code: Select all

Checking for 1000hz clock....not found


is this important? for what?

Code: Select all

could not assign a -5 nice value. Set up limits.conf


devs from Jack say that nice value has nothing to do with realtime, is that nessessary?


EDIT

Code: Select all

/dev/hpet found but not readable

this is not in the WIKI anymore.....so, what about that?

User avatar
raboof
Established Member
Posts: 1559
Joined: Tue Apr 08, 2008 11:58 am
Location: Deventer, NL
Contact:

Re: Configuration 'quickscan'

Postby raboof » Sun May 30, 2010 3:36 pm

Capoeira wrote:on my new Arch-Linux with Kernel26-RT-ice I get

Code: Select all

Checking for 1000hz clock....not found


is this important? for what?


ALSA MIDI timing, mostly. I added an additional information URL to the script. You might want to improve the wiki.

Code: Select all

could not assign a -5 nice value. Set up limits.conf


devs from Jack say that nice value has nothing to do with realtime, is that nessessary?


It's still, erm, nice, but as we've got rtprio's for all really important realtime priorities, it's not strictly neccessary anymore. Removed it from the script.

Code: Select all

/dev/hpet found but not readable

this is not in the WIKI anymore.....so, what about that?


I don't find any record about that in the wiki at all. I guess someone should add it.

User avatar
Capoeira
Established Member
Posts: 1178
Joined: Tue May 12, 2009 1:01 pm
Location: Brazil

Re: Configuration 'quickscan'

Postby Capoeira » Sun May 30, 2010 9:41 pm

new script shows syntax-error


raboof wrote: You might want to improve the wiki.
.




raboof wrote:I don't find any record about that in the wiki at all. I guess someone should add it.

i will see that

User avatar
raboof
Established Member
Posts: 1559
Joined: Tue Apr 08, 2008 11:58 am
Location: Deventer, NL
Contact:

Re: Configuration 'quickscan'

Postby raboof » Sun May 30, 2010 10:06 pm

Capoeira wrote:new script shows syntax-error

oops, my bad, should be fixed now

User avatar
Capoeira
Established Member
Posts: 1178
Joined: Tue May 12, 2009 1:01 pm
Location: Brazil

Re: Configuration 'quickscan'

Postby Capoeira » Sun May 30, 2010 10:30 pm

raboof wrote:should be fixed now

yes

User avatar
raboof
Established Member
Posts: 1559
Joined: Tue Apr 08, 2008 11:58 am
Location: Deventer, NL
Contact:

Re: Configuration 'quickscan'

Postby raboof » Sat Jul 24, 2010 2:11 pm

GarryO wrote:Another tweak I (re)discovered recently: I found I was getting xruns when the system paged to the swap partition. so I put this in my /etc/rc.local:

Code: Select all

sysctl -w  vm.swappiness=10


the default was 60 and the OS would page to swap long before all the free RAM was used. Set to 10 this does not happen.


Added this check to the script

User avatar
studio32
Established Member
Posts: 2370
Joined: Mon Apr 07, 2008 5:09 pm

Re: Configuration 'quickscan'

Postby studio32 » Thu Aug 05, 2010 9:09 pm

Suggested settings for /etc/sysctl.conf:

fs.inotify.max_user_watches = 524288



Still don't see what this does and why it's a good thing...

User avatar
autostatic
Established Member
Posts: 1728
Joined: Wed Dec 09, 2009 5:26 pm
Location: Beverwijk, The Netherlands
Contact:

Re: Configuration 'quickscan'

Postby autostatic » Fri Aug 06, 2010 9:14 am

I know roughly what inotify does (it keeps track of what happens to files) and that this setting sets the maximum amount of 'watches' (does that term equal to checks, verifications or look-ups?) an application can do on the information inotify has gathered. So it's a bit similar to the atime setting of mount maybe? Guess this setting improves system performance a bit, just like setting noatime or relatime in your fstab instead of atime.

User avatar
kaimerra
Established Member
Posts: 91
Joined: Sun Jan 04, 2009 9:41 am
Location: Minnesota, USA

Re: Configuration 'quickscan'

Postby kaimerra » Sat Aug 07, 2010 5:28 am

I downloaded the script this week and I get an error on run:

[brian@defiant ~]$ perl realTimeConfigQuickScan.pl
Can't locate QuickScanEngine.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/perl5/site_perl /usr/share/perl5/site_perl /usr/lib/perl5/vendor_perl /usr/share/perl5/vendor_perl /usr/lib/perl5/core_perl /usr/share/perl5/core_perl /usr/lib/perl5/site_perl/5.10.1 /usr/share/perl5/site_perl/5.10.1 /usr/lib/perl5/current /usr/lib/perl5/site_perl/current .) at realTimeConfigQuickScan.pl line 4.
BEGIN failed--compilation aborted at realTimeConfigQuickScan.pl line 4.

Am I missing a lib that has the QuickScanEngine.pm in it?

User avatar
raboof
Established Member
Posts: 1559
Joined: Tue Apr 08, 2008 11:58 am
Location: Deventer, NL
Contact:

Re: Configuration 'quickscan'

Postby raboof » Sat Aug 07, 2010 10:58 am

kaimerra wrote:I downloaded the script this week and I get an error on run:

[brian@defiant ~]$ perl realTimeConfigQuickScan.pl
Can't locate QuickScanEngine.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/perl5/site_perl /usr/share/perl5/site_perl /usr/lib/perl5/vendor_perl /usr/share/perl5/vendor_perl /usr/lib/perl5/core_perl /usr/share/perl5/core_perl /usr/lib/perl5/site_perl/5.10.1 /usr/share/perl5/site_perl/5.10.1 /usr/lib/perl5/current /usr/lib/perl5/site_perl/current .) at realTimeConfigQuickScan.pl line 4.
BEGIN failed--compilation aborted at realTimeConfigQuickScan.pl line 4.

Am I missing a lib that has the QuickScanEngine.pm in it?


Oops! I refactored the app a bit so the GUI version and the CLI version would share code - this seems like a good idea, but now it's not a single file anymore. You'll have to do:

hg clone https://realtimeconfigquickscan.googlecode.com/hg/ realtimeconfigquickscan

to get the whole package. I wonder what would be a good way to distribute this.


Return to “System Tuning and Configuration”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest