Soundcard background noise when MIDI controller is plugged

Optimize your system for ultimate performance.

Moderators: khz, MattKingUSA

Post Reply
tuzzo
Established Member
Posts: 26
Joined: Tue Feb 26, 2013 4:39 pm

Soundcard background noise when MIDI controller is plugged

Post by tuzzo »

Hello guys!
I'm using ubuntu 20.04 with kernel 5.4.0-47 lowlatency and a "Lexicon Alpha" USB soundcard.
When i use the soundcard with my AKAI midi controller, i start hearing a background noise. These two devices correctly worked toghether in previous systems, now they are not. I don't know if it's a software related problem...
Thanks in advance.
User avatar
bluebell
Established Member
Posts: 1501
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:44 am
Location: Saarland & Frankfurt, Germany
Been thanked: 1 time

Re: Soundcard background noise when MIDI controller is plugged

Post by bluebell »

tuzzo wrote: Wed Sep 09, 2020 1:02 pm Hello guys!
I'm using ubuntu 20.04 with kernel 5.4.0-47 lowlatency and a "Lexicon Alpha" USB soundcard.
When i use the soundcard with my AKAI midi controller, i start hearing a background noise. These two devices correctly worked toghether in previous systems, now they are not. I don't know if it's a software related problem...
Thanks in advance.
Can it be a ground loop? That happens when you have more than one device with protective earth connected (in the socket) AND use unbalanced cables (cinch, mono jack). Effects can be a hum and/or hiss, sometimes dependent on mouse movenments.

Solution:
Use balanced cables (best solution if your devices have balanced inputs/outputs) or use an audio transformer.
Linux – MOTU UltraLite AVB – Qtractor – https://soundcloud.com/suedwestlicht
tuzzo
Established Member
Posts: 26
Joined: Tue Feb 26, 2013 4:39 pm

Re: Soundcard background noise when MIDI controller is plugged

Post by tuzzo »

bluebell wrote: Wed Sep 09, 2020 1:38 pm
tuzzo wrote: Wed Sep 09, 2020 1:02 pm Hello guys!
I'm using ubuntu 20.04 with kernel 5.4.0-47 lowlatency and a "Lexicon Alpha" USB soundcard.
When i use the soundcard with my AKAI midi controller, i start hearing a background noise. These two devices correctly worked toghether in previous systems, now they are not. I don't know if it's a software related problem...
Thanks in advance.
Can it be a ground loop? That happens when you have more than one device with protective earth connected (in the socket) AND use unbalanced cables (cinch, mono jack). Effects can be a hum and/or hiss, sometimes dependent on mouse movenments.

Solution:
Use balanced cables (best solution if your devices have balanced inputs/outputs) or use an audio transformer.
I placed an USB 4 port hub between the PC and the MIDI controller and i'm having no issues?? How is that possible? Maybe it depends on my laptop?
User avatar
bluebell
Established Member
Posts: 1501
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:44 am
Location: Saarland & Frankfurt, Germany
Been thanked: 1 time

Re: Soundcard background noise when MIDI controller is plugged

Post by bluebell »

tuzzo wrote: Wed Sep 09, 2020 1:49 pm
bluebell wrote: Wed Sep 09, 2020 1:38 pm
tuzzo wrote: Wed Sep 09, 2020 1:02 pm Hello guys!
I'm using ubuntu 20.04 with kernel 5.4.0-47 lowlatency and a "Lexicon Alpha" USB soundcard.
When i use the soundcard with my AKAI midi controller, i start hearing a background noise. These two devices correctly worked toghether in previous systems, now they are not. I don't know if it's a software related problem...
Thanks in advance.
Can it be a ground loop? That happens when you have more than one device with protective earth connected (in the socket) AND use unbalanced cables (cinch, mono jack). Effects can be a hum and/or hiss, sometimes dependent on mouse movenments.

Solution:
Use balanced cables (best solution if your devices have balanced inputs/outputs) or use an audio transformer.
I placed an USB 4 port hub between the PC and the MIDI controller and i'm having no issues?? How is that possible? Maybe it depends on my laptop?
If it is a powered hub then maybe the laptop's USB ports didn't have enough power.
Linux – MOTU UltraLite AVB – Qtractor – https://soundcloud.com/suedwestlicht
TygerTung
Established Member
Posts: 30
Joined: Sun Dec 22, 2019 11:12 pm
Location: Christchurch, New Zealand

Re: Soundcard background noise when MIDI controller is plugged

Post by TygerTung »

I find that I have to try and use different USB ports sometimes if I'm getting noise.
Post Reply