Standard test needed to benchmark XRUNs

Optimize your system for ultimate performance.

Moderators: khz, MattKingUSA

User avatar
lilith
Established Member
Posts: 990
Joined: Fri May 27, 2016 11:41 pm
Location: bLACK fOREST
Contact:

Re: Standard test needed to benchmark XRUNs

Postby lilith » Fri May 03, 2019 10:34 pm

Checked again for the priorites and now my soundcard appears as [irq/31-snd_hda_] and [irq/33-snd_hda_].

https://paste.debian.net/1081383/

edit: Hmm. This must be something else as when I play a track in Reaper the interrupts of these processes are not increasing as checked with

Code: Select all

cat /proc/interrupts
https://soundcloud.com/lilith_93

_____________________________
Debian 9 (XFCE) & KXStudio repos

merlyn
Established Member
Posts: 460
Joined: Thu Oct 11, 2018 4:13 pm

Re: Standard test needed to benchmark XRUNs

Postby merlyn » Fri May 03, 2019 10:47 pm

As far as I know the soundcard should be the highest, then JACK. Also should the graphics have RT priority?

User avatar
lilith
Established Member
Posts: 990
Joined: Fri May 27, 2016 11:41 pm
Location: bLACK fOREST
Contact:

Re: Standard test needed to benchmark XRUNs

Postby lilith » Fri May 03, 2019 10:59 pm

merlyn wrote:As far as I know the soundcard should be the highest, then JACK. Also should the graphics have RT priority?


Ok. then this would be problem no. 1. Where do you see graphic stuff with RT priority?
https://soundcloud.com/lilith_93

_____________________________
Debian 9 (XFCE) & KXStudio repos

merlyn
Established Member
Posts: 460
Joined: Thu Oct 11, 2018 4:13 pm

Re: Standard test needed to benchmark XRUNs

Postby merlyn » Fri May 03, 2019 11:04 pm

Your graphics is i915?

Code: Select all

root       336   336     2  90     50 [irq/32-i915]

User avatar
lilith
Established Member
Posts: 990
Joined: Fri May 27, 2016 11:41 pm
Location: bLACK fOREST
Contact:

Re: Standard test needed to benchmark XRUNs

Postby lilith » Fri May 03, 2019 11:10 pm

Ups.. Yes :shock: Why is that? That would explain a lot I guess :mrgreen: But is it a problem as RT priority is only 50%?
https://soundcloud.com/lilith_93

_____________________________
Debian 9 (XFCE) & KXStudio repos

Jack Winter
Established Member
Posts: 376
Joined: Sun May 28, 2017 3:52 pm

Re: Standard test needed to benchmark XRUNs

Postby Jack Winter » Fri May 03, 2019 11:18 pm

merlyn wrote:Your graphics is i915?

Code: Select all

root       336   336     2  90     50 [irq/32-i915]


the irq/* threads normally run at priority 50.
Reaper/KDE/Archlinux. i7-2600k/16GB + i7-4700HQ/16GB, RME Multiface/Babyface, Behringer X32, WA273-EQ, 2 x WA-412, ADL-600, Tegeler TRC, etc 8) For REAPER on Linux information: https://wiki.cockos.com/wiki/index.php/REAPER_for_Linux

merlyn
Established Member
Posts: 460
Joined: Thu Oct 11, 2018 4:13 pm

Re: Standard test needed to benchmark XRUNs

Postby merlyn » Fri May 03, 2019 11:25 pm

You've got a USB soundcard though, so snd_hda is the internal soundcard. The USB irqs are xhci and ehci I think.

User avatar
lilith
Established Member
Posts: 990
Joined: Fri May 27, 2016 11:41 pm
Location: bLACK fOREST
Contact:

Re: Standard test needed to benchmark XRUNs

Postby lilith » Fri May 03, 2019 11:40 pm

Yes, the ZOOM R8 is

Code: Select all

root       107   107     2 137     97 [irq/26-xhci_hcd]


JAckWinter helped me on IRC and I set the priority higher to 97 compared to Jack (95). This didn´ t help much, but I think now I found the bug.
I used an older version of Reaper from last year and with this the project plays fine and even browsing does not cause xruns. I went back then to the new version and the problem came back. Back again to the old and it´ s gone. I´ m pretty sure there´ s a change in Reaper that is causing it. I make now one final test with the new version.

Yup: Problem is back again.

This is with the old Reaper version (5.94) while Reaper is playing the most demanding part of the track and chromium open. Before first xruns came at ~20-30% already.

Samplerate is 48000Hz
Buffersize is 524
Buffer/Periods 3
jack running with realtime priority 95
Xrun 1 at DSP load 89.32% use 9.70ms from 10.92ms jack cycle time

Thanks for all your help! Hope I didn´ t waste your time too much :?
https://soundcloud.com/lilith_93

_____________________________
Debian 9 (XFCE) & KXStudio repos

merlyn
Established Member
Posts: 460
Joined: Thu Oct 11, 2018 4:13 pm

Re: Standard test needed to benchmark XRUNs

Postby merlyn » Sat May 04, 2019 12:39 am

You're welcome.

Eh ... 524 isn't a multiple of 48.

User avatar
lilith
Established Member
Posts: 990
Joined: Fri May 27, 2016 11:41 pm
Location: bLACK fOREST
Contact:

Re: Standard test needed to benchmark XRUNs

Postby lilith » Sat May 04, 2019 12:43 am

merlyn wrote:You're welcome.

Eh ... 524 isn't a multiple of 48.


Ouch you are right. Will change it again to 528.
https://soundcloud.com/lilith_93

_____________________________
Debian 9 (XFCE) & KXStudio repos

User avatar
lilith
Established Member
Posts: 990
Joined: Fri May 27, 2016 11:41 pm
Location: bLACK fOREST
Contact:

Re: Standard test needed to benchmark XRUNs

Postby lilith » Sat May 04, 2019 8:21 pm

Concerning the soundcard priority stuff it's well described here imo:

https://www.mixxx.org/wiki/doku.php/adj ... io_latency
https://soundcloud.com/lilith_93

_____________________________
Debian 9 (XFCE) & KXStudio repos


Return to “System Tuning and Configuration”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest