Ardour 3 Balance Is off

Optimize your system for ultimate performance.

Moderators: MattKingUSA, khz

Post Reply
aeb105
Established Member
Posts: 196
Joined: Tue Feb 28, 2012 10:38 pm

Ardour 3 Balance Is off

Post by aeb105 »

HI. So, I have created new music and opened old in Ardour 3 and the balance is always right heavy. I have verfied this thru 2 sets of speakers and headphones. I have to manually adjust the balance of each track to the left about 30% to try and get the sound to center. What is up with that? Is there a way to change it?.

ssj71
Established Member
Posts: 1292
Joined: Tue Sep 25, 2012 6:36 pm

Re: Ardour 3 Balance Is off

Post by ssj71 »

It could be your soundcard has an internal mixer or something that is panning it. check alsamixer.

Ardour 3 is outdated though. If you were to ask them for support they'd immediately recommend that you update to ardour 4. I've never had any sort of problem like this with any version of ardour.
_ssj71

music: https://soundcloud.com/ssj71
My plugins are Infamous! http://ssj71.github.io/infamousPlugins
I just want to get back to making music!

aeb105
Established Member
Posts: 196
Joined: Tue Feb 28, 2012 10:38 pm

Re: Ardour 3 Balance Is off

Post by aeb105 »

Hmm. Yeah I think its my microphone actually(vocal track), the other tracks appear to be okay on second take.

Post Reply