Digits plugin now GPL'd

Discuss anything new and newsworthy!

Moderators: raboof, khz, MattKingUSA

User avatar
chaocrator
Establlshed Member
Posts: 85
Joined: Fri Jun 26, 2015 8:11 pm
Location: Kyiv, Ukraine
Contact:

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby chaocrator » Wed Apr 19, 2017 10:52 am

does anybody know how to specify path to VST SDK files?

update: so, i figured out that makefile from http://www.extentofthejam.com/Digits.make expects to find VST SDK stuff in Digits_OpenSource_2_1/sdks/vstsdk2.4, and managed to build it (on ubuntu 16.04, if anyone interested).

since i control all my synths via hardware MIDI controller, lack of GUI is not a big deal for me 8)
going to make a mapping template today.

lack of proper preset banks is worse, but that's workaroundable too.

davephillips
Establlshed Member
Posts: 271
Joined: Sat Aug 15, 2015 1:05 pm

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby davephillips » Wed Apr 19, 2017 2:00 pm

Greetings,

chaocrator wrote:...

since i control all my synths via hardware MIDI controller, lack of GUI is not a big deal for me 8)
going to make a mapping template today.

lack of proper preset banks is worse, but that's workaroundable too.


I've communicated with the developer about the presets problem (I think there should be an autoloaded bank). Incidentally, he was unaware that the VSTGUI software can be compiled for Linux now, there's a possibility that he might port the original GUI.

Meanwhile I can use Bitwig's presets browser to locate and load FXP files. I haven't tested it anywhere else yet.

Best,

dp

User avatar
chaocrator
Establlshed Member
Posts: 85
Joined: Fri Jun 26, 2015 8:11 pm
Location: Kyiv, Ukraine
Contact:

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby chaocrator » Wed Apr 19, 2017 2:31 pm

good news.

loading preset files also works in MusE and (as someone else pointed above) in qtractor.
this appears to be not working in ardour, and definitely not working in carla. so, at the moment i will set controls one-by-one as a workaround.

User avatar
falkTX
Establlshed Member
Posts: 5947
Joined: Sat Jan 09, 2010 3:04 pm

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby falkTX » Wed Apr 19, 2017 2:34 pm

davephillips wrote:he was unaware that the VSTGUI software can be compiled for Linux now, there's a possibility that he might port the original GUI.

Note that it only works for VST3, not normal "VST" plugins (99.9% in vst2 format).
VST3 and VST2 are 2 completely different formats.

Also VSTGUI on VST3 uses gtk3, which means it will be incompatible with gtk2 based hosts like Ardour.
Also means you can't mix it together in the same session with gtk2 plugins, like Calf, guitarix, Invada and some others.

davephillips
Establlshed Member
Posts: 271
Joined: Sat Aug 15, 2015 1:05 pm

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby davephillips » Wed Apr 19, 2017 3:11 pm

falkTX wrote:
davephillips wrote:he was unaware that the VSTGUI software can be compiled for Linux now, there's a possibility that he might port the original GUI.

Note that it only works for VST3, not normal "VST" plugins (99.9% in vst2 format).
VST3 and VST2 are 2 completely different formats.


Indeed. Btw, VST3 is supported in Bitwig 2.x for Linux (untested here, but I have u-he's VST3 version of Diva, I'll give it a whirl asap).

Also VSTGUI on VST3 uses gtk3, which means it will be incompatible with gtk2 based hosts like Ardour.
Also means you can't mix it together in the same session with gtk2 plugins, like Calf, guitarix, Invada and some others.


How long will those applications remain on GTK2 ? It's a serious question, I have no notion of what's required to upgrade development from GTK2 to GTK3.

Best,

dp

User avatar
chaocrator
Establlshed Member
Posts: 85
Joined: Fri Jun 26, 2015 8:11 pm
Location: Kyiv, Ukraine
Contact:

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby chaocrator » Fri Apr 21, 2017 9:04 am

played with it yesterday.
pros: very cool sounding synth.
cons: now i have to learn how phase distortion synthesis works. but i did not planned that! :mrgreen:

LouisG
Posts: 2
Joined: Fri Apr 28, 2017 4:59 pm

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby LouisG » Fri Apr 28, 2017 5:02 pm

Hi everyone, Digits author here. Yup, I should put it up on GitHub or SourceForge soon so people can contribute more easily. Do people still generally prefer GitHub?

davephillips
Establlshed Member
Posts: 271
Joined: Sat Aug 15, 2015 1:05 pm

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby davephillips » Fri Apr 28, 2017 5:56 pm

LouisG wrote:Hi everyone, Digits author here. Yup, I should put it up on GitHub or SourceForge soon so people can contribute more easily. Do people still generally prefer GitHub?


Yep. Almost every update in my $HOME/src directory is a git update.

Best,

dp

LouisG
Posts: 2
Joined: Fri Apr 28, 2017 4:59 pm

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby LouisG » Sat Apr 29, 2017 3:13 am

davephillips wrote:
LouisG wrote:Hi everyone, Digits author here. Yup, I should put it up on GitHub or SourceForge soon so people can contribute more easily. Do people still generally prefer GitHub?


Yep. Almost every update in my $HOME/src directory is a git update.

Best,

dp


OK, I just checked it in as a git repo! Give it a shot:
https://github.com/LouisGorenfeld/DigitsVst

barbouze
Establlshed Member
Posts: 62
Joined: Tue May 26, 2015 12:26 pm

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby barbouze » Sat Apr 29, 2017 7:01 am

Thanks a lot for all you've done, LouisG!

User avatar
funkmuscle
Establlshed Member
Posts: 1812
Joined: Mon Jun 02, 2008 2:30 pm

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby funkmuscle » Sat Apr 29, 2017 1:30 pm

LouisG wrote:
davephillips wrote:
LouisG wrote:Hi everyone, Digits author here. Yup, I should put it up on GitHub or SourceForge soon so people can contribute more easily. Do people still generally prefer GitHub?


Yep. Almost every update in my $HOME/src directory is a git update.

Best,

dp


OK, I just checked it in as a git repo! Give it a shot:
https://github.com/LouisGorenfeld/DigitsVst


super late to this party and sorry if this was answered already but I can't find it. After the git clone, I cd to the Linux folder and I found Digits.make. Cd to src and still can't find the install-digits.sh according to the Manual. How do I install this?
Again, sorry if it was posted already but I could find it. :mrgreen:

User avatar
raboof
Establlshed Member
Posts: 1417
Joined: Tue Apr 08, 2008 11:58 am
Location: Deventer, NL
Contact:

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby raboof » Sat Apr 29, 2017 1:41 pm

funkmuscle wrote:
LouisG wrote:https://github.com/LouisGorenfeld/DigitsVst


After the git clone, I cd to the Linux folder and I found Digits.make. Cd to src and still can't find the install-digits.sh according to the Manual. How do I install this?


Looks like the information in the PDF is for the previous, 'closed' distribution of Digits. I came as far as https://github.com/LouisGorenfeld/Digit ... ll/3/files but didn't know where to get the VST SDK :).

davephillips
Establlshed Member
Posts: 271
Joined: Sat Aug 15, 2015 1:05 pm

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby davephillips » Sat Apr 29, 2017 2:32 pm

Greetings,

I'm building Digits on Fedora 21 x86_64, a pretty old system, so I have to add this line to src/components/Tables.h :

Code: Select all

#include <stdlib.h>


to supply a missing rand function.

I had to create the sdks directory in the DigitsVST folder. The sdks directory contents are simply a link to your VST SDK, e.g $HOME/SDKs/VST_SDK/VST2_SDK.

So my top-level DigitsVST folder looks like :

Code: Select all

[dave@The6300 DigitsVst]$ ls
Design.txt
graphics
linux
patches
sdks
windows
Digits Manual.pdf
License.txt
mac
README


The sdks folder :

Code: Select all

[dave@The6300 sdks]$ ls -l
total 0
lrwxrwxrwx 1 dave dave 30 Apr  8 16:08 vstsdk2.4 -> ../../../SDKs/VST_SDK/VST2_SDK


At this point I cd to DigitsVST/linux and run the makefile :

Code: Select all

make -f Digits.make


The DigitsVST.so file will be in the same directory as the makefile, i.e. DigitsVST/linux. Copy it to your designated VST folder. See the manual for instructions on installing the manual and the presets. Alas, no default bank is provided. Bitwig can browse, audition, and load single FXP presets, I haven't tested Digits in other DAWs.

HTH,

dp

User avatar
raboof
Establlshed Member
Posts: 1417
Joined: Tue Apr 08, 2008 11:58 am
Location: Deventer, NL
Contact:

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby raboof » Sat Apr 29, 2017 2:56 pm

davephillips wrote:I have to add this line to src/components/Tables.h :

Code: Select all

#include <stdlib.h>


to supply a missing rand function.


I see Louis just merged my PR so that shouldn't be necessary anymore

davephillips wrote:I had to create the sdks directory in the DigitsVST folder. The sdks directory contents are simply a link to your VST SDK, e.g $HOME/SDKs/VST_SDK/VST2_SDK.


Where do I get that though? https://www.steinberg.net/en/company/developers.html only appears to link version 3 - should I mail Steinberg for that?

davephillips wrote:See the manual for instructions on installing the manual and the presets. Alas, no default bank is provided. Bitwig can browse, audition, and load single FXP presets, I haven't tested Digits in other DAWs.


Nice :)

davephillips
Establlshed Member
Posts: 271
Joined: Sat Aug 15, 2015 1:05 pm

Re: Digits plugin now GPL'd

Postby davephillips » Sat Apr 29, 2017 3:04 pm

raboof wrote:
davephillips wrote:I had to create the sdks directory in the DigitsVST folder. The sdks directory contents are simply a link to your VST SDK, e.g $HOME/SDKs/VST_SDK/VST2_SDK.


Where do I get that though? https://www.steinberg.net/en/company/developers.html only appears to link version 3 - should I mail Steinberg for that?


No, you hit the right page. The download includes the SDKs for VST2 and VST3. My example above points to the VST2 folder.

Best,

dp


Return to “New Linux Music News”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests