Ardour Crashes!

Support & discussion regarding DAWs and MIDI sequencers.

Moderators: khz, MattKingUSA

User avatar
MattKingUSA
Moderation Services Senior Administrator
Posts: 666
Joined: Fri Mar 21, 2008 4:01 pm
Location: Choctaw Nation, OK
Contact:

Ardour Crashes!

Postby MattKingUSA » Thu May 07, 2009 5:59 pm

Ardour crashes when I try to apply compression to a track. Not a recorded track but an existing track that I am working with. Any suggestions? :D
-Matt

thorgal
Established Member
Posts: 739
Joined: Mon Apr 07, 2008 6:04 pm

Re: Ardour Crashes!

Postby thorgal » Thu May 07, 2009 6:23 pm

Hi Matt,
which version of ardour ?
which plugin and which type ? (e.g. SC4 LADSPA ?)

User avatar
MattKingUSA
Moderation Services Senior Administrator
Posts: 666
Joined: Fri Mar 21, 2008 4:01 pm
Location: Choctaw Nation, OK
Contact:

Re: Ardour Crashes!

Postby MattKingUSA » Thu May 07, 2009 8:05 pm

I am using Ladspa plugins but the rest I will post tonight. I'll try and run it in a terminal and get some kind of out put as well. I'm also having issues on my main recording laptop that isn't allowing me to record at all right now. New version of Mandriva has givin me nothing but headaches.
-Matt

User avatar
MattKingUSA
Moderation Services Senior Administrator
Posts: 666
Joined: Fri Mar 21, 2008 4:01 pm
Location: Choctaw Nation, OK
Contact:

Re: Ardour Crashes!

Postby MattKingUSA » Thu May 07, 2009 9:15 pm

Ok, here is for my Acer Aspire 1800 laptop with a broken qjackctl. I tried to uninstall and reinstall but it didn't change the settings back. Now everytime that I start it it freezes. So I took a screen capture. I will post the info for my other computer in a minute.
[url]
http://www.newmats.com/frozenqjackctl.png[/url]

This is not the only problem, It won't connect to hw:0 in the first place which is the default sound device. So I tried to change the driver over to oss and changed my system settings to use the oss driver. But nada.
-Matt

User avatar
MattKingUSA
Moderation Services Senior Administrator
Posts: 666
Joined: Fri Mar 21, 2008 4:01 pm
Location: Choctaw Nation, OK
Contact:

Re: Ardour Crashes!

Postby MattKingUSA » Thu May 07, 2009 10:50 pm

This is for my HP Tablet tc4400. This is the output that I get when using compressor ladspa effect by something johensen.

Code: Select all

[matt@localhost ~]$ ardour
WARNING: Your system has a limit for maximum amount of locked memory!
         This might cause Ardour to run out of memory before your system runs
         out of memory. You can view the memory limit with 'ulimit -l', and it
         is normally controlled by /etc/security/limits.conf                 

Ardour/GTK 2.7.1
   (built using 4296 and GCC version 4.3.2)
Copyright (C) 1999-2008 Paul Davis         
Some portions Copyright (C) Steve Harris, Ari Johnson, Brett Viren, Joel Baker

Ardour comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
This is free software, and you are welcome to redistribute it   
under certain conditions; see the source for copying conditions.
loading default ui configuration file /etc/ardour2/ardour2_ui_default.conf
loading user ui configuration file /home/matt/.ardour2/ardour2_ui.conf   
Loading ui configuration file /etc/ardour2/ardour2_ui_dark.rc             
theme_init() called from internal clearlooks engine                       
ardour: [INFO]: Ardour will be limited to 1024 open files                 
loading system configuration file /etc/ardour2/ardour_system.rc           
loading user configuration file /home/matt/.ardour2/ardour.rc             
ardour: [INFO]: No H/W specific optimizations in use                     
ardour: [INFO]: looking for control protocols in /home/matt/.ardour2/surfaces/:/usr/lib/ardour2/surfaces/                                                       
ardour: [INFO]: Control surface protocol discovered: "Mackie"                   
ardour: [INFO]: Control surface protocol discovered: "Generic MIDI"             
ardour: [INFO]: Control surface protocol discovered: "Wiimote"                 
powermate: Opening of powermate failed - No such file or directory             
ardour: [INFO]: Control protocol powermate not usable                           
ardour: [INFO]: Control protocol Tranzport not usable                           
JACK COMMAND: /usr/bin/jackd -p 128 -T -d alsa -n 2 -r 48000 -p 1024 -d hw:0,0 
jackd 0.116.2                                                                   
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.                                     
jackd comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details

JACK compiled with System V SHM support.
loading driver ..
apparent rate = 48000
creating alsa driver ... hw:0,0|hw:0,0|1024|2|48000|0|0|nomon|swmeter|-|32bit
control device hw:0
configuring for 48000Hz, period = 1024 frames (21.3 ms), buffer = 2 periods
ALSA: final selected sample format for capture: 32bit integer little-endian
ALSA: use 2 periods for capture
ALSA: final selected sample format for playback: 32bit integer little-endian
ALSA: use 2 periods for playback
loading bindings from /etc/ardour2/mnemonic-us.bindings
Loading session /home/matt/newblue2 using snapshot newblue2 (1)
Loading history from '/home/matt/newblue2/newblue2.history'.
Aborted
[matt@localhost ~]$ subgraph starting at ardour timed out (subgraph_wait_fd=17,status = 0, state = Triggered, pollret = 0 revents = 0x0)


**** alsa_pcm: xrun of at least 488.924 msecs


jack main caught signal 12



And then Ardour won't start again after this happens.
-Matt

thorgal
Established Member
Posts: 739
Joined: Mon Apr 07, 2008 6:04 pm

Re: Ardour Crashes!

Postby thorgal » Fri May 08, 2009 10:33 am

you've got a problem with your jack setup. If you upgraded something (kernel ? system settings ? hardware ?), it ended up screwing up jack.

you'll have to be more detailed about your environment (h/w, kernel, jack version, etc)

T.

User avatar
MattKingUSA
Moderation Services Senior Administrator
Posts: 666
Joined: Fri Mar 21, 2008 4:01 pm
Location: Choctaw Nation, OK
Contact:

Re: Ardour Crashes!

Postby MattKingUSA » Fri May 08, 2009 12:39 pm

I will post information for both systems tonight.

EDIT: This is from the Mandriva website

Kernel Linux 2.6.29.1
X.org 1.6.1
Wifi drivers
ATI, Intel, nVidia video drivers
ISO hybride

Graphic user interfaces
KDE 4.2.2
GNOME 2.26.1


I am using KDE 4.2.2

EDIT 2: I think I am using ardour 2.7.1
-Matt

User avatar
studio32
Established Member
Posts: 2370
Joined: Mon Apr 07, 2008 5:09 pm

Re: Ardour Crashes!

Postby studio32 » Fri May 08, 2009 3:18 pm

Maybe you should dive in our WIKI? http://wiki.linuxmusicians.com/doku.php ... 23a135a829

Or install an multimedia distro like 64studio or Jacklab? (not strictly necessary of course, but could make things easier..)

User avatar
MattKingUSA
Moderation Services Senior Administrator
Posts: 666
Joined: Fri Mar 21, 2008 4:01 pm
Location: Choctaw Nation, OK
Contact:

Re: Ardour Crashes!

Postby MattKingUSA » Fri May 08, 2009 3:26 pm

I tried Ubuntu studio but had issues with sound in Flash videos and media players and also could not get my wireless card to connect. If there were a distrobution that was media based that did not restrict the use any I would consider it. But also, I would like to stay with Mandriva I have used this distro since Mandrake 7.2 and I really like the way they do things. Unfortunately KDE4.2 is really giving me headaches, this isn't the only issue I have had, I have another thread about my desktop system problems going on the mandriva board as well. But I will get it working I hope, with help of course. :D

EDIT: Here are some examples of the issues I have been having in Mandriva 2009.1 First, I tried to resume my saved WinXP machine in Virtualbox last night to watch some Netflix movies and my computer rebooted..it rebooted! And then I openned Ardour that had closed with and error previously and guess what..it rebooted! I've never had problems like this on any Linux distrobution. It's making me want to switch back to 2009. But I do like the Kwin effects they replaced Compiz-Fusion very well.
-Matt

User avatar
studio32
Established Member
Posts: 2370
Joined: Mon Apr 07, 2008 5:09 pm

Re: Ardour Crashes!

Postby studio32 » Fri May 08, 2009 4:59 pm

Maybe the Mandriva forum can help you with Mandrive problemo's... BTW I don't use kwin or compiz when working on audio

User avatar
DioXide
Established Member
Posts: 55
Joined: Thu Feb 05, 2009 3:02 am
Location: Mexico

Re: Ardour Crashes!

Postby DioXide » Fri May 08, 2009 6:17 pm

I agree with studio32 that eye-candy and heavy works (be it audio, video, or hardcore CAD) don't really mix...

That aside, you can try updating to Ardour 2.8. I've been using it since a couple days, and it fixed one of the most annoying problems: All the plug-ins appeared twice in the list, and there was a huge delay when adding a plug-in

You don't have much to lose..
Expert in non-working solutions.
(Signature shamelessly ripped from someone else, is still the truth)

User avatar
MattKingUSA
Moderation Services Senior Administrator
Posts: 666
Joined: Fri Mar 21, 2008 4:01 pm
Location: Choctaw Nation, OK
Contact:

Re: Ardour Crashes!

Postby MattKingUSA » Sun May 10, 2009 6:55 am

KDE4 effects are enabled on my Acer Aspire 1800 still and Jack is now working!

I killed pulseaudio and kmix to allow jack to run. So, not sure why one of those two were the issue. But I don't really care now because it's working. I guess I will figure it out later.
-Matt

User avatar
MattKingUSA
Moderation Services Senior Administrator
Posts: 666
Joined: Fri Mar 21, 2008 4:01 pm
Location: Choctaw Nation, OK
Contact:

Re: Ardour Crashes!

Postby MattKingUSA » Sun May 10, 2009 7:18 am

On my HP TC4400 I turned off the Real Time option in qjackctl and made sure that I used and it seems to have stopped the problem of Ardour closing when I apply effects. :)
-Matt

User avatar
Yeri
Established Member
Posts: 158
Joined: Tue Dec 09, 2008 6:33 pm
Location: Spain

Re: Ardour Crashes!

Postby Yeri » Mon May 11, 2009 1:46 pm

MattKingUSA wrote:On my HP TC4400 I turned off the Real Time option in qjackctl and made sure that I used and it seems to have stopped the problem of Ardour closing when I apply effects. :)

Make sure you have specified the correct output device in jack. I had a similar problem (lots of xruns when started jack) and it seemed to stop when I disabled RT option. It was because jack was trying to output on the onboard card instead of the USB one, and the irq associated to the former was running at an ultra low priority.
Check also that the irq associated to your card has a high rt-prio.

Cheers,

Gerard.

User avatar
MattKingUSA
Moderation Services Senior Administrator
Posts: 666
Joined: Fri Mar 21, 2008 4:01 pm
Location: Choctaw Nation, OK
Contact:

Re: Ardour Crashes!

Postby MattKingUSA » Mon May 11, 2009 2:34 pm

I am having issues with this problem now. I don't know how to make the audio in jack record and play back through my pcmcia sound blaster audigy 2 zs card. But the rest of the comptuer uses the device, though I've not been able to record using it. Also, where in Jack do I specify bit rate for my recordings? I woud preffer to use 24 bit instead of 16 bit but I notice that in the Jack Messages it says that it is running at 16 bit.
-Matt


Return to “Recorders & Sequencers”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests