Rakarrack and wah automation

Support & discussion regarding DAWs and MIDI sequencers.

Moderators: khz, MattKingUSA

tavasti
Establlshed Member
Posts: 456
Joined: Tue Feb 16, 2016 6:56 am
Location: Kangasala, Finland
Contact:

Re: Rakarrack and wah automation

Postby tavasti » Tue Aug 07, 2018 5:57 am

spekis182 wrote:Hi
The pedal is connected to Computer's microphone port, which already has 4V supply on the ring. With turning the pot I'm able to put voltage from 0.69 to 3.21 to the jack's tip.

Expression pedal needs to be connected to some device which has connector for such. And this involves more than same kind of plug.

Microphone connector is designed for capturing audio signals. For your expression pedal to deliver such you would need to input it some signal generator, and your expression pedal would adjust volume of signal inputted to microphone jack. Then you would need to somehow convert those signal level changes to midi control messages. Doesn't sound very handy, but might be possible. Most likely you would need to write your own software for it.

To get things working you would need something like this: https://www.audiofront.net/MIDIExpression.php or https://www.kvraudio.com/product/usb-mi ... -tecontrol

See also discussion https://www.kvraudio.com/forum/viewtopic.php?p=6225535
Linux veteran & Novice musician

Hear my music at https://audiu.net/users/tawaste

ssj71
Establlshed Member
Posts: 1240
Joined: Tue Sep 25, 2012 6:36 pm

Re: Rakarrack and wah automation

Postby ssj71 » Tue Aug 07, 2018 6:28 pm

tavasti wrote:For your expression pedal to deliver such you would need to input it some signal generator, and your expression pedal would adjust volume of signal inputted to microphone jack. Then you would need to somehow convert those signal level changes to midi control messages. Doesn't sound very handy, but might be possible. Most likely you would need to write your own software for it.


Yes-ish.
A DC voltage is a signal that the expression pedal could attenuate, but there is still the question of whether the soundcard handles DC properly., alternatively, any tone could be run from an output of the soundcard, through the expression pedal (used as a volume pedal in this way) and then back into an input. This will surely work.

Once you have the signal input you can use rakarrack (reportedly) or I'm 100% sure the infamous envelope follower can convert this to a midi CC signal. So no additional software writing will be required. I think spekis will have to invest in a 2-in 2-out or more soundcard to use this feature though.
_ssj71

music: https://soundcloud.com/ssj71
My plugins are Infamous! http://ssj71.github.io/infamousPlugins
I just want to get back to making music!

spekis182
Establlshed Member
Posts: 9
Joined: Mon Jul 30, 2018 3:52 pm

Re: Rakarrack and wah automation

Postby spekis182 » Wed Aug 08, 2018 3:37 pm

I just couldn't let go of it. I found out that my USB guitar link has a stereo input so I can use QJack for the guitar and the expression pedal. I've connected the signal to x42-scope but it reads noise, not voltage. in this article http://rakarrack.sourceforge.net/aci.html as I understand rakarrack is using audio jack ports to measure the signal. I can get a wave type noise by putting my finger on the pots pin and turning it up and down. So what next? how to use ACI?

ssj71
Establlshed Member
Posts: 1240
Joined: Tue Sep 25, 2012 6:36 pm

Re: Rakarrack and wah automation

Postby ssj71 » Wed Aug 08, 2018 6:17 pm

well you should be able to just connect the soundcard input to the ACI input of rackarrack.

When you say it reads noise not voltage I believe it is because you don't have any voltage supply, therefore no real signal. You need a voltage applied to one side of the pot, then the ground and middle pin go to your soundcard. However since you have found that your pot is noisy enough to be a noise generator we can at least go with the proof of concept. Start rakarrack and qjackctl or whatever connection manager of your preference and look at what ports are available in rakarrack.
_ssj71

music: https://soundcloud.com/ssj71
My plugins are Infamous! http://ssj71.github.io/infamousPlugins
I just want to get back to making music!

spekis182
Establlshed Member
Posts: 9
Joined: Mon Jul 30, 2018 3:52 pm

Re: Rakarrack and wah automation

Postby spekis182 » Wed Aug 08, 2018 7:06 pm

Rakarrack has 3 inputs, L and R for audio processing and AUX. I've connected a sine tone generated from Audacity to rakarracks AUX input. The wave on the scope is much bigger now. And what next? The main mystery on how to setup ACI still remains.

tavasti
Establlshed Member
Posts: 456
Joined: Tue Feb 16, 2016 6:56 am
Location: Kangasala, Finland
Contact:

Re: Rakarrack and wah automation

Postby tavasti » Wed Aug 08, 2018 7:06 pm

ssj71 wrote:When you say it reads noise not voltage I believe it is because you don't have any voltage supply, therefore no real signal. You need a voltage applied to one side of the pot, then the ground and middle pin go to your soundcard.

... and because using mic input, most likely voltage won't be enough, you need some audio signal. Some static signal, which gets damped down with pedal.
Linux veteran & Novice musician

Hear my music at https://audiu.net/users/tawaste

User avatar
tramp
Establlshed Member
Posts: 1173
Joined: Mon Jul 01, 2013 8:13 am

Re: Rakarrack and wah automation

Postby tramp » Thu Aug 09, 2018 4:25 am

spekis182 wrote:Rakarrack has 3 inputs, L and R for audio processing and AUX. I've connected a sine tone generated from Audacity to rakarracks AUX input. The wave on the scope is much bigger now. And what next? The main mystery on how to setup ACI still remains.


The ACI module translate the incomming audio signal to a Midi CC message. You could select the Audio channel to use and the Midi Controller number to send, in the ACI settings window (menu -> settings -> ACI). Then you need to connect a Rakarrack controller to this Midi CC number via Midi learn.
Under settings -> preferences in the MIDI tap, you need to switch on Midi learn first.
Then you do a right click on the controller you would connect and move your Midi Controller. In the case of the ACI, you need to enter the controller number directly in the field next to "Get MIDI Message", you could edit the value there by click on it and move the mouse horizontal. When you've the same number then in your ACI, press assign.
That's it, it should work now.
In the ACI window there is a VU-meter which shows you the incoming signal, you could adjust it with the Gain and threshold parameters to your needs.
Note that all this only work when the "Fx on" is on. :)

spekis182
Establlshed Member
Posts: 9
Joined: Mon Jul 30, 2018 3:52 pm

Re: Rakarrack and wah automation

Postby spekis182 » Thu Aug 09, 2018 9:52 am

tramp wrote:Note that all this only work when the "Fx on" is on. :)

:oops: That was the most important thing that I didn't do, and I didn't know that ACI has a VU meter. Thank you all very much for helping. There is just one thing. Which parameter do I have to control for using wah?

User avatar
tramp
Establlshed Member
Posts: 1173
Joined: Mon Jul 01, 2013 8:13 am

Re: Rakarrack and wah automation

Postby tramp » Thu Aug 09, 2018 5:09 pm

And now, the bad news, there isn't any wah control in rakarrack you could use for that. All wah control in rakarrack is supposed to be used with a LOF, even if there is the AVI input port. Maybe that's related to the state of hard/software at the time rakarrack was developed :(
You could use the Phasor tempo, the Flanger depth for example, but wah, nope. :evil:

However,a bit of self promotion follow now, stop to read here to protect yourself for spamming. :lol:

I've just developed a tube base wah simulation with a ACV port as a LV2 plugin, which may suite your needs in regard to control it with a audio port input, just, I ain't have released it for now, it's still in the testing phase.
If you interested, I could send you the code and compile instructions, so you could test it.
Send me a PM, and you'll get the code.

regards
hermann

spekis182
Establlshed Member
Posts: 9
Joined: Mon Jul 30, 2018 3:52 pm

Re: Rakarrack and wah automation

Postby spekis182 » Thu Aug 09, 2018 7:04 pm

NOOOOOOOOO...... :cry: It doesn't work anymore? At all? Even with FCB1010? https://www.youtube.com/watch?v=HeNHuDisouw

User avatar
tramp
Establlshed Member
Posts: 1173
Joined: Mon Jul 01, 2013 8:13 am

Re: Rakarrack and wah automation

Postby tramp » Fri Aug 10, 2018 7:38 am

spekis182 wrote:NOOOOOOOOO...... :cry: It doesn't work anymore? At all? Even with FCB1010? https://www.youtube.com/watch?v=HeNHuDisouw


Ah, I've forgotten the MuTroMojo.
After watching the video I remember, well, what works is the "Range" when selected "WahWah" and "E.sense" set to something above 10.
You need to play with the settings to find what suits you.


Return to “Recorders & Sequencers”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests